Nederlands   English  KerkI. Geschiedenis

De Russisch-orthodoxe parochie te Rotterdam behoort tot de jurisdictie van het Patriarchaat Moskou. Zij is gesticht door Archimandriet Dionysius, zoon van een officier van de tsaristische marine en sinds 1936 priester van de kapel van de Heilige Maria Magdalena te Den Haag, voortgekomen uit de hofkapel van H.M. Anna Pavlovna, de gemalin van Z.M. Koning Willem II.

Archimandriet Dionysius was in de jaren 1940-1945 actief in het verzet; hij verborg onderduikers, waaronder een Joodse vrouw. Toen deze bij een huiszoeking niet werden gevonden, schreef hij dit toe aan de werking van een wonderdadige ikoon van de Moeder Gods, die hij had gekregen van een monnik uit India. Hij deed toen de gelofte om na de oorlog een kerk te stichten in Rotterdam, toegewijd aan deze ikoon "de Moeder Gods de Snelverhorende".

Aanvankelijk werden de diensten gehouden in een gehuurde ruimte van een muziekschool aan de Heemraadsingel. In 1957 kreeg de parochie de beschikking over een woonboot "het Noorderlicht", gelegen bij de Mathenesserbrug, die als kapel werd ingericht en toegewijd aan de Heilige Nikolaas.

Op 26 januari 1959 werd in een woonhuis - Persijnstraat 16 - een kapel, toegewijd aan de ikoon van de "Moeder Gods van het Snelle Verhoor", geconsacreerd door Metropoliet Nikolaas van Parijs en bisschop Anthony van Londen. In 1966 werd archimandriet Dionysius tot bisschop gewijd. Bisschop Dionysius overleed in 1976. Na zijn dood zorgde priester Eustratius Bergman ervoor, dat de liturgievieringen doorgang konden vinden. Mw. V.P. Timofeeff dirigeerde het koor. In 1978 werd vader lgnaty Lokhorst, een priestermonnik, tot rector van de parochie aangesteld. In 1982 vond er een verbouwing plaats in verband met het toenemende ruimtegebrek. Wegens gezondheidsredenen moest Vader Ignaty in 1988 zijn functie neerleggen.

In 1988 werd vader Anton du Pau als nieuwe rector van de parochie aangesteld. Hij bediende tevens de parochie in Groningen.

Door bemoeienissen van de toenmalige starosta, Alexandra Groznaja kwam in 1990 vader Grigory Krasnotsvetov, een gehuwd priester uit St. Petersburg als rector naar de parochie in Rotterdam. Zijn echtgenote matoesjka lnna, opgeleid tot dirigente aan het seminarie te St. Petersurg, nam de leiding van het koor op zich.

In 1996 kwam vader Sergej Merks als diaken in de kerk dienen. In 1999 werd hij te Smolensk tot priester gewijd en dient sindsdien als priester in onze parochie.

Het aantal bezoekers, waaronder Russen, Oekraiпners, Serven, Polen, Grieken, Nederlanders en ook monofysitische Christenen uit Ethiopia en Eritrea groeide gestaag.

De diensten worden gehouden in het Kerkslavisch, de Schriftlezingen en enkele gebeden worden in het Nederlands herhaald. De parochie volgt de Juliaanse kalender, welke 13 dagen achterloopt bij de Gregoriaanse.

   
   Adres:
   Schiedamsesingel 220Rotterdam, 3012 BA, Nederland
 

   •Телефон•:

 (+31) 10 213.26.86
•Телефон•:  
     (+31) 620.975.201  
   
•Факс•: (+31) 847.542.508

site:
http://www.ruskerk.nl
e-mail:
Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript

   Rekening:
    ING-bank 617904, Russ. Orth. Kerk. Gem.       IBAN: NL65 INGB 0000 6179 04      BIC: INGBNL2A
 
Разместите
наш баннер
на своем сайте!

ХРАМ СВ. БЛАГОВЕРНОГО ВЕЛИКОГО КНЯЗЯ АЛЕКСАНДРА НЕВСКОГО - ROTTERDAM

Код баннера
смотрите здесь


Паломническая служба для инвалидов«Сестры» — Ново-Тихвинский женский монастырьÐåéòèíã@Mail.ru

Rambler's Top100

Православный каталог